Jangan lupa klik HEARTBEAT miera.. toce!!

momo & friends

Thursday, February 10, 2011

contest cintai alam sekitar

anda kena join contest ni!
sebab ia lain dari yang lain...
banyak info boleh dapat kat sini..
boleh guna untuk bahan research atau bahan ulangkaji keje sekolah..
jom join contest!
contest tamat pada 14 feb 2011
penganjur : Ammar
nak join klik sini



miera & axia, pantai bukit keluang, besut, terengganu.


langkah-langkah menangani pencemaran alam sekitar mengikut persepsi miera

guna produk mesra alam. contoh paling senangla baja organik. murah dan tak memudaratkan. baik untuk manusia, tumbuhan, air dan juga tanah.

recycle balik barang yang boleh direcyle...anta ke pusat kitar semula atau guna balik barang terpakai atau jual je balik..kalo nak pahala lebih, daripada buang dan bakar macam tu je, baik sedekahkan pada orang yang memerlukan...=)

pegi sekolah atau keje nek basikal...dapat kurangkan pencemaran udara sebab basikal mane guna petrol kan,lagipon tak perlu lah berebut parking, dapat save duit minyak sambil-sambil dapat membina badan yang unggul..haha..bersenam laa...

jangan bunuh pokok...tanamla lagi banyak pokok depan tepi belakang umah tu..tak kesahla pokok bunga ke, pokok buah ke sayur ke...menanam pokok dapat mengurangkan pemanasan global. yeah! go green! lagi best tanam je pokok getah..getah kan mahal sekarang..kayo pacik kayo!!

oh, ya! jimatkan penggunaan elektrik. tapi apa kaitan penggunaan elektrik dengan alam sekitar? korang tahu macam mana elektrik dihasilkan? tenaga elektrik ni dijana oleh bahan api. dan setiap kali tenaga elektrik ni dijana, bahan api yang digunakan tu akan membebaskan gas CO2 (karbon dioksida) ke udara.kan dah jadi pencemaran udara tu. (ohh..miera pon baru tahu) jadi lepas ni kalau dah taknak guna alat elektrik tu, jangan lupe tutup. bukan je dapat kurangkan pencemaran udara, dapatla juga kurangkan bil-bil elektrik yang melambung tu..

paling senang jangan buang sampah merata. tong sampah kan ade.. penat je kerajaan berhabis beriban-riban beli tong sampah TAPI sayangla kalau tak guna


sayangi bumi kita ^^




p/s : tetiba terasa seperti duta alam sekitar..hehe

2 comments:

AMMAR YASIR said...

Thanks sebab join contest ni

miera momo chan said...

same2 cik ammar uasir ;)